Fotós szemmel

Kezdjük a legizgalmasabbal: 🙂
Fotós és videós helyes kiválasztása
Sose válassz csak ajánlás miatt vakon fotóst, mert „Józsiék azt mondták profi.” Mindig nézd meg a munkáit. Keress olyan oldalt, ahol rendszeresen publikál (Facebook/Instagram/blog). Legyen relatíve nagy mennyiségű referenciája. (10 évnyi fotózásból a legbénább fotós is össze tud szedni 8-10 jól sikerült fotót.) Olyan embert válassz akiben tényleg meg tudsz bízni, akivel jól érzed magad, akiről tudod, hogy jót akar neked, aki a lelkét is beleadja, nem csak a pénz dominál. Ez az írásaiból, levelezéseiből és főként személyes találkozáskor le kell, hogy jöjjön. Kerüld a tendereztetést – azaz ne ülj le 2-3-4-5 fotóssal, hogy majd kitalálod melyik lesz a nyertes. Le fog nekik jönni, hogy így állsz hozzá és nem lesz jóízű a beszélgetés, találkozás.  Próbáld megtalálni az igazit előtte és azzal ülj le és találd ki megfelelő-e számodra a személyisége. Szerződés kötés nélkül ne bízz meg senkit. Ha találkozás előtt nem említi meg hogy visz, akkor kérdezz rá. Ha meglepődik akkor Goodbye! – Ez bármelyik szolgáltatóra igaz!
Hagyd, hogy a fotós, videós szabadon mozogjon, ne akard megkövetelni, hogy minden egyes eseményt centiről-centire pontosan az elképzelésed szerint rögzítsen. Engedd, hogy ő is élvezze a napot, legyen kedve dolgozni. Tiszteld meg és érezze, hogy törődsz vele. Hidd el ha jó embert kérsz fel, nem fogsz csalódni, meghálálja. Egy jó fotós, akár már a legelső találkozások után, mint egy „kedves jó barát” tud részt venni veletek a nagy napotokon.

Felkészülés a fotózásra – Legyünk szépek!
A sminkes a vállakon, a nyakon és a dekoltázson is használjon alapozót. Olyat ami nem folyik, csillog a fotókon. A hölgyek esetében hónaljat érdemesebb epilálni, mert borotváláskor szürke marad, ami a fotón látszhat. Érdemes odafigyelni esküvő előtt 1-2 héttel a helyes táplálkozásra. A csípős, borsos, erősen fűszeres ételeket, olajos cuccokat, magvakat érdemes kerülni – ezzel csökkentve a kipattogzás esélyét. Persze a helyes táplálkozást nehéz betartani, mikor belecsöppentek az esküvő előtt a leánybúcsú vagy legénybúcsúba, de azért próbáljátok meg. 🙂 Szemöldököt érdemes nem esküvő napján kiszedetni, formázni, mert bepirosodhat, bevérezhet. Fogkövet is érdemes leszedetni – amennyiben mosolygáskor látszik -,  de ne az esküvő előtti napokban, mert az íny irritált állapotban nem megfelelő.

Üres hassal a fotózáson?
Tilos! Lehet furcsán hangzik, de látszik a párok arcán, hogy üres a hasuk. Nem vicc. Én például minden párnak elmondom, hogy csak akkor fogom őket fotózni, ha a nagy napon reggel esznek és nem üres hassal jönnek kreatív fotózásra. Vidámabbak és főleg jobban bírják a rájuk váró “feladatokat, kihívásokat”. Ezen kívül nagyon ajánlatos 1-2dl (többet ne) vörösbort is meginni a fotózás előtt. Szebb bőrszínt és gördülékenyebb, oldottabb, természetesebb pillanatokat eredményez. Könnyebb így fotózni. Fotózásra hozzatok lehetőleg szénsavmentes tiszta vizet, szénsavas, cukros nem a legjobb választás, mert csak izzad az ember tőle. A menyasszonynak egy szívószál is dukál, hogy a rúzst kíméljük ivás közben. Fotózás előtt mossatok fogat, és utána már ne egyetek! Fogközekből nehéz retusálni, pogácsát, petrezselyem zöldet, chips maradékot…stb.
Csókálló sminket használjatok! Így csók közben nem fog elkenődni, lekopni, illetve a vőlegényed száját, arcát sem kened össze vele. Iváskor sem marad a poháron.

Alkohol kérdés
Tapasztalatom szerint az esküvőn jelenlévő szolgáltatók közül ilyen téren leginkább a vőféllyel és a zenekarral szoktak gubancok lenni. Ha a vőfély magába tünteti a sok alkoholt, akkor ő biztosan jobban fogja élvezni az egész bulit, de sajnos ettől még a party a vendégek számára nem lesz ütősebb. Tapintatosan, de beszéld meg az említett szolgáltatókkal, hogy csak óvatosan fogyasszanak alkoholt, ne menjen a szolgáltatás rovására. Egyetlen vőfélyt, zenészt se láttam, aki tömérdek alkohol elfogyasztása után jobb hangulatot, minőségibb zenét,tudott volna szolgáltatni. Igyanak, de csak mértékkel! Szerencsére a videóst, fotóst nem láttam, (hallottam) túl sokat inni.

Helyszín
Egyre divatosabb manapság kertben, egy szép parkban megtartani az esküvőt, de mindig legyen egy ‘B’ terved. Biztos nem fog szakadni az eső, mivel jó időt rendeltünk az esküvőtökre…, de mindig legyen ‘B’ terved! Tuti ragyogó napsütés lesz bárányfelhőkkel, nem baj, hogy nincs elegendő méretű sátor vagy nincs annak oldala.” – Ne hallgass ezekre a belső hangokra. Árak: Tévhit, hogy olcsóbb, mint egy bérelt terem. A sátor Négyzetmétere 700-1000Ft ehhez még hozzájön az esetleges járólap (szintén ~1000Ft/nm),  kiszállítási és építési-bontási költség. Nincs rendes mosdó, klíma, gáz fűtő melegítők (ne hidd, hogy pl. május végén nem fordulhat elő 10 fok) és még sorolhatnám. 

Méret
Fontos minél jobban meghatározni, hogy pontosan mennyien is lesztek.  Példának okáért, ha 100-an vagytok akkor egy 200 négyzetméteres teremben kényelmesen elfértek. A ló túlsó oldalára sem szabad esni, ez a 100 ember roppant kevésnek érződik egy 400 négyzetméteres teremben! Ez ugyanolyan rossz, mint a szűk hely, mind a kettő képes megölni a hangulatot. Egy-egy baráti klikk szétszóródva elveszik a túl nagy terem különböző pontjain. Mindig kérj esküvői fotót az adott helytől amin jól látszik, hogy hány embert lehet kényelmesen leültetni! A táncparkettről se feledkezz meg. A majd arrébb tolunk pár asztalt, nem lesz jó megoldás.  

Létszám becslés bölcsen
A tapasztalat szerint a meghívottak 10%-a nem tud eljönni a nagy napra. Ha 100 vendéget hívtok meg akkor kb. 90 vendégre lehet számítani, azaz a menü rendeléskor 90 emberre lehet kalibrálni az étteremmel.

Mosdó
Nézd meg kedves leendő menyasszony, hogy a hatalmas szoknyával, abronccsal vajon elférsz benne? Aki esetleg segíteni fog neked, veled együtt vajon ő is befér? Ezek apróságnak tűnnek, de egy-egy pillanatban nagyon fontos kérdésé tudnak válni.

Díszítés
“Terítést nem nagy kunszt megcsinálni, pláne egy szolidabb díszítéssel.” – Szinte mindig így kezdődik. Sokkal fárasztóbb és pepecsebb meló, mint ahogy te azt gondolnád. Magadat vagy anyukádat akarod az esküvő előtti napon teljesen lestrapálni? Barátodat, rokonodat? Pár ezer forintot igazán megér ez a kényelem. Arról nem is beszélve, hogy egy profi tudja hogy hova nyúljon, hogy a díszítést ne aranyáron vásároljátok meg. Ne gondold, hogy egy dekoros mindig plusz pénz lesz. Ő tudja mit és hol keressen, ráadásul ő tapasztalatból  tudja, hogy a héliumos lufi tűző napon 5 óránál tovább nem bírja és nem dől be a “lufi árus” meséjének.  Többször láttam már, hogy a túldekorált, túldíszített asztalokra a sok tányér és evőeszköz, a poharakkal, üdítőkkel együtt már nem fért fel az asztalra. A pincérek nem tudtak hova pakolni. Bízd a díszítést profikra.

Hangulatvilágítás
Ne felejtsd, hogy a táncnál az igazi buli hangulatot nem a sötétséggel tudod elérni. Gondoskodj fénytechnikáról, kérdezd meg a zenészeket, milyen fénytechnikával rendelkeznek és az pontosan mire elég. Persze a legtöbbször túloznak, az általuk hozott fénytechnika az esetek 90%-ban még magukra sem elég, nemhogy a táncparkettre! Ha kell, bérelj. Kellő mennyiségű/minőségi fénytechnika rengeteget dobhat a hangulaton. A gyertyák mécsesek az asztalokon jó szolgálatot tesznek, az utóbbit 1-1.5 óra alatt pótolni kell, mert elfogynak. A vendéglátó személyzettel nem árt ezt is előre megbeszélni. Apropo, láttad, hogy fénytechnikával rendelkezem? 🙂

Ruha
Túl korán nem lehet elkezdeni. Több menyasszony is mesélte nekem, hogy ott a szalonban a ruha csak egy csöppet volt bő, nem is gondolta volna, hogy ebből az lesz, hogy egész nap húzgálnia kell a ruhát fölfelé, mert mindig le akar csúszni. Van aki ezt a szorosabbra kötött fűzővel próbálja kompenzálni. Ne tedd. Próbáld megtalálni az igazit – ez pedig néha sok idő és türelem.

Cipőkérdés
Ha felmerül benned a kérdés, hogy egy picit is nyomni fog az cipő, akkor ajánlatos az érintett területre leukoplastot (ragtapasz szerű) használni. Ha 100%-ig nem vagy biztos benne, hogy a násznép, rokonság nem fog cipőkopásig táncoltatni, akkor nagyon ajánlatos beszerezned egy alternatív pl. fehér utcai/terem/sport  kényelmes cipőt, amiben este 10 órakor a menyasszonytánc vége felé is állod a sarat. Találkoztam már olyan menyasszonnyal aki sírva fakadt, mert a reggel és délben még kényelmes („csak kicsit nyomott”) és gyönyörű cipője estére a legnagyobb kínzójává, a legnagyobb ellenségévé vált. Nem éri meg a könnyeket a drága és gyönyörű „üveg cipellő”. A nap végén első a kényelem!

Időbeosztás és Jegyzet
Számolj mindennel úgy, hogy minden el fog csúszni – mit értek ezalatt? Persze majd nem így lesz a Te esküvődön, de szinte mindig késik a fodrász, dugó a városban, lezárt útszakasz, a sminkelés tovább tart, mint gondolnád, a csokor később ér a megfelelő helyre, az autó díszítése fél órát csúszik, a pezsgő otthon maradt, és igen Petiéknek hátulról nekimentek és a kárbejelentő papírokat töltik… Belegondolni is rossz. Ha nem Te késel, ne aggódj más majd megteszi helyetted. Készíts egy tervet a napodról mit és hogyan fogsz csinálni és számolj bele üres, azaz bónusz, “pihegő” időket, melyeket ha szükség van rá, be tudsz iktatni. Garantálom, az aznapi extra, bónusz időkből párat el fogsz használni. Készíts magadnak jegyzetet, egy speciális forgatókönyvet, hogy a programokat, időbeosztásod, kontaktokat gyorsan át tudd látni. Ha van esküvőszerveződ akkor ne is törődj ezekkel, de ha nincs tudnod kell ez a nap más mint a többi, hidd el nem fog minden fejből menni. Jegyezd fel az időpontot, a helyszínt, az eseményt és a hozzá tartozó illetékes személyt, aki a konkrét dolgot levezényli azaz felel érte. Ugye milyen kínos, amikor mindenki azt gondolja, hogy a másiknak kellett volna a szülőknek készített csokrokat elhoznia? A másik fontos dolog, az időbeosztást, a programokat soha(!) ne add ki a vendégeknek! Ez az egész napot tönkreteheti, mivel görcsösen meg akarsz felelni az általatok felállított tervek-programok szentírásának.  Ha egy program meghiúsul, no problem, no para – a vendégek mit sem vesznek észre – a buli töretlenül megy tovább, mintha misem történt volna. Voálá!

Polgári és egyházi szertartások
A szertartások hossza nem függ össze azok élvezeti értékétől. Nem a plusz 45-60 perces ceremónia/prédikáció az, ami fel tudja tenni az i-re a pontot. A rövidebb, a kevesebb néha több! A legtöbb esküvői pár sokallotta a több, mint 40aperces egyházi ceremóniát. A másik: Mindig kérdezd meg az anyakönyvvezetőt vagy a lelkészt, hogy előttetek és utánatok mennyivel jön a következő pár. Ha a válasz az, hogy mindjárt utánatok, akkor azt tanácsolom beszélj vele. Találkoztam már olyannal, hogy egy budapesti anyakönyvi hivatalban 3 násznép torlódott totálisan össze. Nagyon kellemetlen. A fotóst, videóst említsétek meg, így ha az anyakönyvvezetőnek vagy a papnak bármilyen kérése, netalántán rögeszméje van (ne fotózzák őt hátulról..stb.) el tudja azokat nektek mondani, így elkerülhető, hogy épp a ceremónia közben förmed rá a drága fotósra, hogy pl. hátulról mert fotózni. Tisztázni kell vele, hogy lesz fotósotok, és igenis szeretnének ha szabadon tudna mozogni, fényképezni. (Egyik fotós barátom mesélte, hogy rászólt az összeadás kellős közepén a pap hogy ne fotózzon…csak ennyit mondott. „Kérem ne fotózzon.” – no komment)  A lényeg, beszélni kell erről a témáról vele. A bevonuló zenéről előre gondoskodj, és beszéld meg az anyakönyvvezetővel. Sok esküvőt fog levezényelni, lehet elfelejti, ezért még aznap rögtön a szertartás előtt is beszélj erről vele, hogy ne érjen titeket meglepetés. Pót pendrive/cd legyen nálatok. A gratulációkat ne az előtérbe a piros poroltókészülék előtt fogadd és ne is a mellékhelyiség előtt, ha csak nem akarod videón és fotón azt viszontlátni. A lépcsőt is kerüld az ebből adódható balesetek elkerülése miatt. Kérd meg a vőfélyt vagy az esküvőszerveződet, hogy az üres sorokat töltsék fel az emberek. Különösen fotón elég randa, hogy ha a teremben teljesen szét vannak szóródva az emberek –  a harmadik sorban már alig ülnek, a terem vége viszont tele. Automatikusan ez így alakul ki, de ez ellen mindig tenni kell, mert sehogy sem mutat jól. Amennyiben lesz rizs szórás, a papnak, lelkésznek illik előre szólni, hogy amikor kikísér, akkor ne az ő nyakában landoljon a fél kiló rizs. Sok templomnál nem is engedélyezett a rizsszórás. Amikor az épületből kijöttök ne a lépcsőn álljatok meg! Így nem fog a lépcsőn zajlani a gratuláció vagy egymás köszöntése, ami életveszélyes!

Koszorús lányok
Még a legtalpraesettebb koszorús lányoknál is eltörhet a mécses, ha meglátja a 100 idegen arcot, ahogy őt nézi, pláne egy vadidegen helyen. Gondold át, hogy kit kérsz meg erre. A gyűrűpárnára egy szalaggal, vagy legalább gombostűkkel rögzítsd a gyűrűket, így ha ferdén tartják a párnát akkor azok nem fognak az emelvény alá gurulni.    

Rizsszórás, rózsaszirom
„Templom belsejében ne ossz és pláne ne szórj rizst. A rizst ne közvetlen a párra, ne a szemükbe dobd!” – mondják a bölcsek nagyon helyesen. Magasra(!) a levegőbe kell dobni! Fotón és videón egyaránt jól mutat, érdemes emiatt nem kihagyni, a vendégeknek is jó buli. A szirom dobása nehézkes, mivel nem akar “repülni”. Felnőttek dobják, a gyerekek inkább szórják! Fentről lefelé könnyű szórni, potyogtatni, vagy ha szeretnénk ha a fotón jól látszódna akkor a gyermekek mellett idősebbeket is meg kell bízni a szirom-dobással, hogy sikeres legyen ez az akció. A konfetti ágyú picit drágább (1000Ft/db), de látványra monumentálisabb is (több darab kell azért). Célszerű nagyjából egyszerre elsütni. Gyerek kezébe ez sem való.

Vendégek akik a vacsorára nem hivatalosak
Kérd meg a ceremóniamestert vagy a vőfélyt vagy az esküvő szervezőt …stb. (előre beszéld meg vele, mert ez egy sarkalatos és kényes pont), hogy köszönjön el azoktól a vendégektől akik csak a vacsoráig voltak hivatalosak az esküvődön. Még az esküvői meghívók átadásakor kell pontosan és egyenesen fogalmazni, konkrétan kik és meddig hivatalosak az esküvődre, hogy utólag ebből sértődés már ne legyen a nagy napon. Előtte lehet (szinte elkerülhetetlen) sértődés, de az esküvő napján ezzel már ne gyomrozzanak. Elköszönéskor nem elég annyi, hogy: “Akik a vacsorára hivatalosak kérjük fáradjanak a díszterembe.” – (A többiek így rendesen le vannak tojva…) Szóval, egy rendes elköszönés valahogy így néz ki: “Drága barátaink, drága vendégeink, akik eddig velünk tartottak, köszönjük hogy jelenlétükkel támogatták és tanúi lehettek Liza és András egybekelésének. Jó hétvégét és kellemes pihenést kívánunk! Nagyon köszönjük, még egyszer hogy itt voltak! (4-5mp-es szünet) Most pedig azokhoz szeretnék szólni akik a vacsorára hivatalosak, kérjük fáradjanak a díszterembe.”  – Nos valahogy így, ez nagyon fontos!

Meghívó készítése
A meghívóban vagy a borítékon lehetőleg pontosan tüntesd fel a meghívottak nevét, vagy ha erre nincs mód, akkor átadáskor szóban ne felejtsd el mondani. Érdemes megfontolni, hogy a meghívóra az esküvő szervező vagy koordinációval megbízott személy telefonszáma is felkerüljön, hogy az esküvőtök napján pl. ne esketés közben hívjanak téged az eltévedt és elkésett rokonaid, hanem igazi segítségre tudjanak lelni. Ugye milyen idegesítő amikor Marcsinéniék a polgári szertartás előtt 3 perccel hívogatnak, hogy itt vagyok a Rákóczi úton, most merre kell menni? – Naugye. Hívják az esküvőszerveződet, ceremóniamesteredet vagy a vőfélyedet, vagy bárki mást csak ne titeket. A meghívódon szerepeljenek a pontos helyszínek, esetleg külön papíron térképrészletekkel kiegészítve. Annál rosszabb nincs, mint amikor egy konvojt egy piroslámpa kettévág és a riadtság, konokság miatt – mivel nem tudja az útvonalat, helyszínt – a sofőr tövig nyomva a gázpedált balesetet vagy kárt okoz. Helyesírás: Amikor már 100%-ig biztosak vagytok a meghívó szövegében, add oda még 2-3 embernek, hogy alaposan ellenőrizzék. Amikor a nyomdából kijön, már nem lehet rajta javítani és bizton állítom, a nyomdász vagy a meghívó készítő még a banális hibákat sem veszi észre: “Meghivó”

Ültetés
Legyen ültetésrend.  Jó dolog az asztalokon elhelyezett névjegykártya, de az csak az utolsó fél méterről látszik. Hogy ne legyen asztalbörze, legyen a bejáratnál kifüggesztve nagybetűkkel(!) (nagymama is el tudja olvasni) , hogy ki hányas számú asztalnál ül. Az esküvőszerveződ vagy egy hosztesz nagyszerűen tud ebben segíteni az érkező vendégeknek.

Esküvő szervező
Esküvőn az  „elegendő pénz” csak fogalom. Ezt tudjuk. Az ember arra költ, amire muszáj, vagy amit fontosnak, nagyonfontosnak tart. Így elkerülhetjük az alábbi témánk rövidre zárását egy „Erre nincs pénzem” kijelentéssel. Hiszen az embernek arra van ideje amire szakít, és arra költ ami a számára igazán fontos. Miért írom ezeket? Az esküvő szervezőkre még napjainkban – bár ez szerencsére változni látszik ez a trend – kicsit értetlenkedve vagy netalántán legyintve reagálnak az emberek. Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy a családban fellelhető fotós vagy videós ugyanannyira van fénytávolságra egy profitól, mint a család ugyancsak kedves és segítőkész tagja egy profi esküvőszervezőtől. A témánkat tekintve szerintem három ember létezik:

 1. Aki anyagilag abszolúte nem engedheti meg magának ezt a szolgáltatást, bár szeretne, de nem tud rá pénzt szakítani.
 2. Aki tudna rá pénz áldozni, de úgy gondolja maga is hasonlóan vagy akár még ugyanolyan precízen meg tudná szervezni saját esküvőjét, mint egy profi.
 3. Tudna rá pénzt kiadni, de nem tartja fontosnak, hiszen „Olivérék esküvőjén sem volt esküvőszervező, mégis milyen jó volt.”- gondolja.


Amikor a kész fotókat átadom a párnak, már nem mint hivatásos fotós, hanem mint egy barát ülök le velük. A képek átcsemegézése után, vidám és meghatódott hangulatban rendszerint megosztjuk egymással a közös élményeinket. Ilyenkor sallangok, és tabuk nélkül, megannyi őszinte gondolat jön napvilágra. Szolgáltatójukat (smink, fodrász, videós, vőfély, éttermi személyzet…stb) sorolva mesélik, melyik váltotta be hozzáfűzött reményeiket, melyikben csalódtak, és melyiket érzik kidobott pénznek. Példának okáért nagyot csalódtak az esküvői videósukban, és azt a 140.000Ft-ot bizony kidobott pénznek érzik. Utólag vigasztalóan lehet mondani, hogy rá se ránts, az esküvődet nem lehet begyakorolni! Ennek viszont pont az ellenkezője igaz az arra az emberre, akinek a háta mögött nem 1-2 esküvő van már, és aki tudja melyik szolgáltató mit nyújt, mennyire megbízható és milyen ember. Tudja hol lehet  a legjobb ár-érték arányban kellékeket, alapanyagokat vásárolni. Hiba, csúszás, egy-egy program dugába dőlése esetén is, úgy tud a mély vízben evezni, improvizálni, hogy a vendégek a „kátyúkból, zökkenőkből”semmit sem vesznek észre, az esküvőd halad tovább zökkenőmentesen. Ő az esküvőszervező!  Nem kell a kétségbeesett, dühös, feszült menyasszonynak a kisírt szemei után a sminkjét újra felrakni, mivel egy komolyabb, számára megoldhatatlannak tűnő problémával szembesült pont a legváratlanabb időben. Visszatérve a 2. és 3. pontra, nem nehéz belátni, hogy az esküvőszervező szolgáltatás, nem egy csili-vili megfoghatatlan extra dolog, nem kidobott pénz. Nézzük a hátrányokat és előnyöket melyből könnyen le lehet vonni a konzekvenciát:

Előnyök:

 • Legjobb ár-érték arányban tud neked szolgáltatókat felmutatni úgy, hogy tapasztalatból tudja ki és hogyan dolgozik.

 • Becsukott szemmel is jól mozog az esküvői piacon. Ismeri a trendeket, van kifinomult ízlése, elképzelésedet könnyebben valóra tudja váltani, mint te magad, hiszen tudja kihez kell fordulni, hol kell vásárolni.
 • Az esküvődön csak a pozitív dolgokra kell összpontosítanod, nem vagy nyűgös és hulla fáradt ez előző heti gürizéstől, sefteléstől. Le tudsz kicsit nyugodni, és arra tudsz koncentrálni és figyelni amire igazán szeretnél.
 • Igazán meg tudod ragadni a nagy napod hangulatát, visszaemlékezve is több pozitív élményben lesz részed, ami még több boldog pillanattal tudja megajándékozni mindenapjaidat.
 • „Necces” helyzetekben, problémák megoldásában, „tűzoltásban” nem neked kell helytállnod, ő úgy is gyorsabban és észrevétlenebbül megoldja vagy alternatív megoldásokat talál ki, mely neked eszedbe se jutna.

Hátrányok:

 • Rossz személy választása esetén az ízléseteket, elképzeléseteket nehezebb összeegyeztetni (tapasztalt és kreatív személyt kell felkérni).

 • Plusz pénzkiadás (ennek az ára már többszörösen meg is térülhet, ha netalántán csak egy esküvői szolgáltatóval is mellényúltál volna nélküle).
 • Ennyi.


Zenekar

Zenészt se úgy válassz, hogy Ágiék azt mondták jók voltak. Tilos! Hallgasd meg őket, kérj referenciát, de ne egy-egy számot kérj tőlük, hanem egy komplett estét, ahol végig nyomták az egészet. Hallgasd végig, amit 5 percig hallgatsz nem biztos, hogy egész este ínyedre lesz. Nem mindegy hogy 6-7 órán keresztül lefelé vagy fölfelé húzzák a hangulatot. Voltam olyan esküvő, ahol végig szomorkás, búsulós jómagyar nótákat nyomtak. Mondanom se kell meg volt a “temető hangulat” – igen, igen, a pár úgy választott, hogy Zoliék azt mondták, hogy jók voltak…

Vőfély, ceremóniamester
Ha elakarod rontani az esküvődet, akkor ezt a feladatot bízd rá egy barátra vagy rokonra. Egy hivatásosnak az a feladata, hogy ahol tud segítsen, az üres járatokat, perceket kellemesen és profin(!) ne bugyuta, megalázó programokkal kitöltse. Segítse az esküvő gördülékenységét, de ne akarjon állandóan főszereplő lenni. Elég ha a hangulat völgyeket kitölti, egy pörgős jó hangulatú táncot ne szakítson félbe, mert szeretné, ha a menyasszony egy főt tojást végigvezetne párja nadrágjában. Sok vőfély gusztustalan, szélsőséges esetekben pedig perverzebb dolgokra is képes, csak hogy “szórakoztassa”  a násznépet. Kellemetlenség elkerülése végett, pontosan beszéljétek át vele esküvő előtt a programokat. Mit lehet, mit nem. Ha nézel róla videókat(Ki ne hagyd!) és kifaggatod, nagyjából ki tud rajzolódni milyen ember, milyen színvonalon tud szórakoztatni. Az itt olvasható tartalmat más oldalakon, fórumokon nem lehet közzétenni. A duplikált tartalmat a google bünteti! Ha az itt található írást másokkal is meg szeretnéd osztani, úgy azt hivatkozás formájában, az oldalamra mutató link segítségével megteheted. Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .